Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

Encounter VIII

1957

Lynn Chadwick

Twee vreemde, vogelachtige figuren ontmoeten elkaar. Het lijkt alsof ze elkaar besnuffelen om te weten of ze met vriend of vijand te maken hebben. Wordt het een gesprek of een gevecht? Of lopen ze elkaar onverschillig voorbij?

© Lynn Chadwick Estate. Photo: Tom Cornille

Details

  • Plannummer: M20
  • Zone: Menselijke natuur
  • Titel: Encounter VIII (ontmoeting VIII)
  • Maker: Lynn Chadwick
  • Productiedatum: 1957
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.159

Lynn Chadwick maakt meer dan 20 ‘Ontmoetingen’, waarin hij de menselijke figuur transformeert in een dierlijk wezen dat een ander tegenkomt. Hij bouwt het beeld op rond de spanning die bij zo’n ontmoeting ontstaat. Het is de kunstenaar vooral te doen om de emotionele zeggingskracht van zijn werk.

De beeldtaal met driehoeken en ruiten is opvallend. Bij Chadwick duiken vaak referenties op aan Afrikaanse en Polynesische kunst.

In onze relaties met anderen kunnen we ons menszijn ten volle beleven. We dromen, denken en leven samen met familie, vrienden en geliefden. De ontmoeting met een ander is vaak een beladen moment waarbij verschillende gevoelens tegelijk naar boven komen. Bij Chadwick ontstaat het kunstwerk net in die spanning. 

De Britse beeldhouwer Lynn Chadwick last ijzer en brons tot expressionistische, hoekige figuren. Hij start met mobielen na WOII en in 1953 maakt hij zijn eerste onbeweeglijke sculpturen. Chadwick behandelt drie hoofdthema’s: dieren, ontmoetingen en toeschouwers. Hoewel zijn sculpturen in essentie figuratief zijn, balanceren ze vaak op de rand van abstractie.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar Encounter VIII van Lynn Chadwick en voeg het toe aan je geplande route.