Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

The Voyage of the Mascot

2021

Sharon Van Overmeiren

De beer is een figuur met uiteenlopende betekenissen. We kennen de schattige, troostende teddybeer, de beer die staat voor kracht en moed, maar er is ook een link tussen beren en kwade machten. Sharon Van Overmeiren put inspiratie uit de maalstroom van beelden die eigen is aan onze tijd, uit de hoge en lage cultuur, van vroeger en nu. Maar ze laat traditionele interpretaties los. De zwarte worm die zich een weg door de sculptuur boort, staat symbool voor het verteren van betekenis.

© Sharon Van Overmeiren

Details

  • Plannummer: V24
  • Zone: Versmelting
  • Titel: The Voyage of the Mascot (De reis van de mascotte)
  • Maker: Sharon Van Overmeiren
  • Datum: 2021
  • Materiaal: keramiek
  • Verwerving: bruikleen
  • Objectnummer: MID.LB.BK.009376

De kunstenaar kiest voor keramiek omdat het al eeuwen overal ter wereld wordt gebruikt. Door klei te bakken, versteent een beeld. Het is een manier om een element uit onze vluchtige beeldcultuur vast te houden. Maar waar een klassiek standbeeld een duidelijk verhaal vertelt, stelt Van Overmeiren beelden en hun betekenissen net in vraag.

Van Overmeiren brengt elementen uit verschillende culturen samen, van oude legendes waarin mensen en dieren met elkaar versmelten, tot hedendaagse beeldcultuur zoals Pokémon, waarin hetzelfde gebeurt. Het is een allesverslindend toe-eigenen en verwerken van spirituele elementen en symboliek, representatief voor onze geglobaliseerde hedendaagse beeldcultuur. 

De Belgische hedendaagse beeldhouwer Sharon Van Overmeiren maakt “fictieve sculpturen”. Ze zijn opgebouwd uit referenties aan diverse culturen en tijden, van precolumbiaanse motieven tot hedendaagse cartoons. Betekenis en betekenisverandering staan centraal. Haar sculpturen krijgen dan ook verschillende invullingen door ze in diverse contexten te plaatsen: ze verschijnen als ‘props’ in een compositie, installatie of tekening, of als protagonisten van een video- of audiostuk met een eigen scenario en stem.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar The Voyage of the Mascot van Sharon Van Overmeiren en voeg het toe aan je geplande route.