Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

Cantate Domino

1958

Barbara Hepworth

Dit kunstwerk lijkt zich open te vouwen als bloemblaadjes of kiemende zaden. De sculptuur is abstract, maar de opwaartse beweging doet aan openbloeiende planten denken. Tegelijk roept de titel ‘Zing voor de Heer’ het beeld op van twee opgeheven, biddende handen.

© the Barbara Hepworth Estate

Details

  • Plannummer: B21
  • Zone: Bewegingen
  • Titel: Cantate Domino (Zing voor de Heer)
  • Maker: Barbara Hepworth (beeldhouwer), Art Bronze Foundry (Fulham) (bronsgieter)
  • Productiedatum: 1958
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.147

“Zing voor de Heer een nieuw lied: wonderen heeft hij verricht”, zo start psalm 98 in het Bijbelboek Psalmen. Vanaf de jaren 1950 krijgt het werk van Barbara Hepworth een meer spirituele inslag, als reactie op persoonlijke trauma’s en wereldwijde crises. De kunstenaar zegt dat menselijk lijden haar motiveert om van elke sculptuur een lofzang te maken. 

“Mijn sculptuur leek vaak een gebed uit te spreken op momenten van groot ongeluk. Wanneer er een bedreiging voor het leven is geweest - zoals de atoombom die op Hiroshima is gevallen, of nu de toenemende vervuiling - was mijn reactie om de wanhoop in te slikken, om iets te maken dat opstijgt, iets dat zal winnen." Barbara Hepworth 

Als reactie op menselijk lijden en de dood creëert Hepworth hier een lofzang op de christelijke God. De sculptuur drukt de hoop uit dat we het lijden kunnen overwinnen, dat er een leven is na de dood. De suggestie van kiemende zaden versterkt het idee van de levenscyclus, die telkens opnieuw begint.

Met haar abstracte doorboorde vormen brengt de Britse beeldhouwer Barbara Hepworth vernieuwing in de Britse kunstwereld. Tot 1956 werkt zij met materialen zoals steen, hout en marmer, maar daarna experimenteert ze ook met brons. Naast kleinere sculpturen maakt ze een aantal monumentale werken.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar Cantate Domino van Barbara Hepworth en voeg het toe aan je geplande route.