Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

Il Cardinale

1952

Giacomo Manzù

Bij een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome geraakt Giacomo Manzù onder de indruk van een groep kardinalen. Het is vooral hun vorm die hem fascineert: met hun mijters en mantels zijn het net kegels. Hij zal uiteindelijk in totaal 50 ‘Kardinalen’ maken. Sommigen zitten, anderen staan en ze zijn tussen 20 en 250 cm hoog.

© SABAM Belgium 2023

Details

  • Plannummer: M34
  • Zone: Menselijke natuur
  • Titel: Il Cardinale (De kardinaal)
  • Maker: Giacomo Manzù
  • Productiedatum: 1952
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.039

Deze kardinaal heeft de ogen neergeslagen en lijkt in meditatie verzonken. Hij heeft zijn mantel strak om zich heen gewikkeld, alsof hij zich afschermt van de buitenwereld en helemaal in zichzelf is gekeerd. Het is geen portret maar een vormstudie. Omdat de focus op de typische gewaden ligt, kunnen we ons afvragen of de kunstenaar hier eerder zijn visie op de functie verbeeldt, dan op de persoon achter die functie.

Het zou kunnen dat Manzù hier het principe van de ‘cardinale nipote’ aankaart: sinds de middeleeuwen werd in de katholieke kerk de neef van de paus tot kardinaal benoemd om de macht binnen dezelfde familie te houden. Vandaar het woord nepotisme. Deze kardinaal staat op een lage sokkel en kijkt ons niet aan. Wie heeft hier dan echt de macht: zij die in de spotlights staan of zij die onzichtbaar opereren in de coulissen?    

Giacomo Manzù is een technisch veelzijdig Italiaans kunstenaar die zich in verschillende disciplines uitdrukt. In 1953 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling als beeldhouwer. Hij concentreert zich op een aantal thema’s, zoals de naakte danseres en religieuze onderwerpen. Zijn moderne religieuze visie, met focus op menselijk lijden, levert hem zowel kritiek als opdrachten op vanuit de Kerk. Vertrekkend vanuit de directe waarneming zoekt hij een lichte vorm van abstractie op. 

Van dezelfde kunstenaar

Artwork Image
© SABAM Belgium 2023

Giacomo Manzù

Dit hoogreliëf maakt deel uit van een reeks werken over de kruisiging van Christus. De kunstenaar legt daarin de nadruk op de menselijke kant van het religieuze verhaal: het lijden van Jezus en het verdriet van de mensen die het dichtst bij hem staan.

Artwork Image
© SABAM Belgium 2023

Giacomo Manzù

Dit meisje kijkt dromerig voor zich uit, terwijl ze met haar linkervoet het kleine plateau aftast. Die beweging, gecombineerd met het licht achterover leunen, geeft de figuur elegantie en dynamiek. Tegelijk straalt ze ook rust uit in deze pose, die een variant is op de vierde positie in het klassieke ballet.

Artwork Image
© SABAM Belgium 2023

Giacomo Manzù

Deze jonge vrouw staat kaarsrecht op haar schaatsen, de tenen iets omhooggetrokken, de blik op oneindig. Haar kap en lange mouwen wijzen op de winterse omstandigheden waarin ze haar sport beoefent.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar Il Cardinale van Giacomo Manzù en voeg het toe aan je geplande route.