Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

La vierge folle

1912

Rik Wouters

Rik Wouters beeldt zijn vrouw Nel vaak uit. Zijn favoriete model staat hier te dansen van geluk, met armen en been in de lucht. Zelden zet hij haar zo zorgeloos en dynamisch neer als in dit beeld. Het is ook een staaltje van technisch meesterschap: de vrouw balanceert in een heel beweeglijke houding op één voet.

Details

  • Plannummer: M11
  • Zone: Menselijke natuur
  • Titel: La vierge folle (Het zotte geweld, Dwaze maagd)
  • Maker: Rik Wouters
  • Productiedatum: 1912
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.LB.KM.1797

De directe aanleiding is een voorstelling in de Brusselse Muntschouwburg van de legendarische, moderne danseres Isadora Duncan. Haar uitgelaten temperament moest en zou de kunstenaar in een beeld vastleggen. Wie model zou staan, lag voor de hand. 

De directheid en de dynamiek, maar ook de ongewone levensvreugde en de ongedwongenheid die van dit werk uitgaan, zou Wouters in geen enkel ander beeld nog evenaren.

‘Het zotte geweld’ is een krachtige, stralende vrouwenfiguur. Het werk kan gelezen worden als een ode aan een vrolijk, onbezonnen moment. Maar je kan er ook een vraag bij stellen: het toekennen van ‘zotheid’ en ‘wildheid’ als een eigenschap vooral van vrouwen is eigen aan de 20ste-eeuwse moderniteit. De verbinding van het mannelijke met de rede en het vrouwelijk met het emotionele wordt vandaag in vraag gesteld.

Rik Wouters brengt in zijn korte carrière aan het begin van de 20ste eeuw een heel oeuvre van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken tot stand. Hij is de beroemdste fauvist in België, bekend om het kleurenpalet in zijn schilderijen. Toch voelt Wouters zich in de eerste plaats beeldhouwer.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar La vierge folle van Rik Wouters en voeg het toe aan je geplande route.