Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

Miracolo

1951 - 1952

Marino Marini

Een onbekende macht werpt paard en ruiter omver. Het is een krachtig en dramatisch beeld dat shock en angst uitdrukt. De titel verwijst misschien naar de bekering van Paulus: die valt van zijn paard na het horen van de stem van Jezus Christus. In plaats van christenen te vervolgen, wordt hij zelf christen en verspreidt het woord van God.

© Fondazione San Pancrazio Museo Marino Marini. Photo: Tom Cornille

Details

  • Plannummer: M29
  • Zone: Menselijke natuur
  • Titel: Miracolo (mirakel)
  • Maker: Marino Marini
  • Productiedatum: 1951 - 1952
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.070

Marino Marini creëert vanaf 1936 ruiterbeelden. Die maken een grote evolutie door. Bij de eerste versies zit de mens stevig op de rug van het paard, heer en meester over de situatie. Maar WOII verandert het wereldbeeld van de kunstenaar drastisch. De onrust neemt toe, tot de ruiter van zijn paard wordt geslingerd. Deze latere versies beelden de tragedie van het menselijk bestaan uit.

Het ruiterstandbeeld is sinds de klassieke oudheid een belangrijk motief binnen publieke monumenten. Het paard symboliseert mannelijkheid, macht en strijdvaardigheid. Maar dit paard is wild en gooit zijn ruiter op de grond. Zo wordt het een soort anti-monument en stelt het in vraag of de natuur zich wel laat temmen. 

De Italiaanse beeldhouwer, schilder en graficus Marino Marini creëert zijn eerste belangrijke sculpturen in 1928. Zijn voornaamste motieven zijn het vrouwelijk naakt en paard en ruiter, maar hij maakt ook portretten. Typisch is het ruwe oppervlak van zijn beelden, en de evolutie naar abstractie, hoewel de motieven herkenbaar blijven. Belangrijke invloeden zijn de Etruskische en Romeinse beeldhouwkunst (voor vorm en oppervlak) en de Duitse gotische sculptuur (voor de psychologie van de figuren).

Van dezelfde kunstenaar

Artwork Image
© Fondazione San Pancrazio Museo Marino Marini

Marino Marini

Marino Marini verbeeldt hier Judith: de Joodse vrouw die volgens het Bijbelverhaal met haar moed en schoonheid de vijand overwint. De Assyriërs belegeren haar stad, maar ze weet bij de wrede generaal Holofernes te geraken, voert hem dronken en hakt zijn hoofd af. Helemaal in verwarring slaat het Assyrische leger op de vlucht.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar Miracolo van Marino Marini en voeg het toe aan je geplande route.