Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

Héraclès archer

1909

Emile-Antoine Bourdelle

Deze indrukwekkende atleet spant zijn lichaam en boog helemaal op. Er gaat een enorme kracht van hem uit. Het lijkt alsof hij alle energie uit de omgeving opzuigt om niet alleen een pijl af te schieten, maar iets groters te ontketenen.

Details

  • Plannummer: S16
  • Zone: Stadswildernis
  • Titel: Héraclès archer (Hercules boogschutter)
  • Maker: Emile-Antoine Bourdelle
  • Productiedatum: 1909
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.027

Emile-Antoine Bourdelle modelleert deze held in een moderne realistische stijl, maar kiest voor een hoofd geïnspireerd op de klassieke oudheid. Zowel dat hoofd als het onderwerp van deze sculptuur weerspiegelen zijn grote voorliefde voor de Griekse en Romeinse mythologie en kunst.

Dat onderwerp is Hercules die bezig is met het vierde van zijn twaalf werken, namelijk het doden van de Stymphalische vogels. Dat zijn mensetende vogels die in een moeras in Arcadië leven. Het moeras is te drassig om te betreden, dus moet Hercules ze uit de lucht schieten.

Griekse mythen beschrijven Arcadië als een soort aards paradijs. Het blijft tot vandaag een fantasie voor stedelingen, iets om naar te verlangen. Het staat voor het zoeken naar iets wat groter, zuiverder en mooier is. Een betere wereld die verloren is gegaan, maar die mogelijk teruggevonden kan worden. Hoe ziet jouw paradijs eruit?  

De Franse beeldhouwer Emile-Antoine Bourdelle is een tijdgenoot en medewerker van Auguste Rodin. Bourdelle is gekend voor zijn monumentale beeldhouwwerken, maar hij maakt ook treffende portretten. Hij haalt zijn inspiratie zowel uit de klassieke oudheid als uit de middeleeuwen, soms in een meer lyrische en soms in een streng-archaïsche stijl. Typisch is de expressieve energie in zijn kunst. Meer dan 40 jaar na zijn dood verwerft Bourdelle een internationale reputatie als pionier van de twintigste-eeuwse monumentale beeldhouwkunst. Als leraar speelt hij ook een rol in de vorming van een generatie jongere kunstenaars, waaronder Alberto Giacometti, Germaine Richier en Hans Arp.
 

Van dezelfde kunstenaar

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar Héraclès archer van Emile-Antoine Bourdelle en voeg het toe aan je geplande route.