Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

Grand Cheval

1914 - 1931

Raymond Duchamp-Villon

Herken je de typische vormen van een paard? De hoef, de gebogen nek, de eigenzinnige snuit? De geblokte vormen van de hoef en het hoofd representeren het hele paard. Maar bepaalde details hebben meer weg van machineonderdelen.

Details

  • Plannummer: V04
  • Zone: Versmelting
  • Titel: Grand Cheval (Het grote paard)
  • Maker: Raymond Duchamp-Villon (beeldhouwer), Frères Susse (bronsgieter)
  • Productiedatum: 1914 - 1931
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.097

Voor Raymond Duchamp-Villon is deze sculptuur een ode aan de technologische vooruitgang, met het paard als een eeuwenoude, betrouwbare machine. Hij verbeeldt het paard als een ‘machine avant-la-lettre’. De sculptuur verheerlijkt snelheid en paardenkracht. Niet toevallig is de kunstenaar ook een hartstochtelijk ruiter.

Dit paard is tegelijk dier en (mensgemaakte) machine: het is een kruising van machineonderdelen en dierlijke kenmerken. We zien de lange, elegante kromming van de paardenhals, de suggestie van een hoofd, de plooi van een oor misschien. Die zijn versmolten met machineonderdelen die je kan omschrijven als duwstangen, pistons, klepversnellingen en ventielen.

De Franse beeldhouwer Raymond Duchamp-Villon is de broer van Marcel Duchamp en van Jacques Villon. In 1910 start hij zijn eigen kubistische beweging. Later sluit hij aan bij het futurisme, gekenmerkt door een onvoorwaardelijk geloof in de toekomst. Bij het uitbreken van WOI gaat hij bij het leger als hulpgeneesheer. Hij sterft jong en maakt het einde van de oorlog niet meer mee. 

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar Grand Cheval van Raymond Duchamp-Villon en voeg het toe aan je geplande route.