Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

La Méditerranée

1902 - 1905

Aristide Maillol

Deze vrouw lijkt zich niet bewust van haar omgeving. In zichzelf gekeerd zit ze stil, schijnbaar onbewogen. We komen niet zomaar te weten wat er onder het oppervlak speelt. Ze verpersoonlijkt dan ook de kalmte van een quasi omsloten zee met bijna geen getijden: de Middellandse Zee. Haar zittende houding, evenwichtig opgebouwd uit driehoeken, benadrukt de rust in deze sculptuur.

Details

  • Plannummer: V10
  • Zone: Versmelting
  • Titel: La Méditerranée (De Middellandse Zee)
  • Maker: Aristide Maillol
  • Productiedatum: 1902 - 1905
  • Materiaal: brons
  • Objectnummer: MID.B.032

Kenmerkend voor dit werk is de grote eenvoud. Aristide Maillol gaat daarmee in tegen de trend van de vroege 20ste eeuw, met een voorkeur voor uitvergrote bewegingen en gespannen spiermassa’s. Bij Maillol is alles gladgestreken, afgerond. 

Maillol laat zich inspireren door de klassieke Griekse beeldhouwkunst. In het antieke denken maken goden, mensen en natuur deel uit van één groot samenhangend mens- en wereldbeeld. Ook Maillol laat hier mens en natuur versmelten tot één beeld. 

De Franse kunstenaar Aristide Mailloll studeert schilderkunst, maakt boekillustraties en ontwerpt wandtapijten. Als beeldhouwer begint hij met terracotta beelden. Vanaf 1900 werkt hij in hout, later ook in steen en brons. Hij is bekend om zijn vrouwelijke naakten in neoclassicistische stijl, geïnspireerd door de geïdealiseerde menselijke figuren in de klassieke Griekse beeldhouwkunst. 

Van dezelfde kunstenaar

Artwork Image

Aristide Maillol

Kronkelend en draaiend, de armen gespannen alsof ze een grote druk weerstaan, verpersoonlijkt deze vrouw sterk stromend water. Ze bevindt zich dicht bij de grond, hangend over de rand van de sokkel: ze is gevangen in het moment, alle controle kwijt.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar La Méditerranée van Aristide Maillol en voeg het toe aan je geplande route.