Ga naar de inhoud
Logo Middelheimmuseum

La rivière

1939 - 1943

Aristide Maillol

Kronkelend en draaiend, de armen gespannen alsof ze een grote druk weerstaan, verpersoonlijkt deze vrouw sterk stromend water. Ze bevindt zich dicht bij de grond, hangend over de rand van de sokkel: ze is gevangen in het moment, alle controle kwijt.

Details

  • Plannummer: V13
  • Zone: Versmelting
  • Titel: La rivière (De rivier)
  • Maker: Aristide Maillol (beeldhouwer), Fonderie Alexis Rudier (bronsgieter)
  • Productiedatum: 1939 - 1943
  • Materiaal: lood
  • Objectnummer: MID.B.029

Deze hevige levendigheid staat in sterk contrast met eerdere werken van Aristide Maillol. Niet lang voor hij dit werk maakt, drukt de kunstenaar nog een grote voorkeur uit voor sereniteit en rust in sculpturen. 

Dina Vierney wordt als 15-jarige de muze van de toen 73-jarige kunstenaar, en staat waarschijnlijk model voor dit werk. Toch is dit geen individueel portret: Maillol creëert ideaalbeelden. Met vereenvoudigde, bijna geometrische lichaamsvormen legt hij de nadruk op harmonie en balans.

Maillol laat zich inspireren door de klassieke Griekse beeldhouwkunst. Daarin vormen allegorieën een belangrijk motief: menselijke figuren verpersoonlijken begrippen zoals deugden, maar ook elementen uit de natuur zoals de seizoenen, een gebergte of een rivier. In de eerste helft van de 20ste eeuw leggen westerse kunstenaars dikwijls een link tussen de onstuimige natuur en de ‘ongetemde’ vrouw.

De Franse kunstenaar Aristide Mailloll studeert schilderkunst, maakt boekillustraties en ontwerpt wandtapijten. Als beeldhouwer begint hij met terracotta beelden. Vanaf 1900 werkt hij in hout, later ook in steen en brons. Hij is bekend om zijn vrouwelijke naakten in neoclassicistische stijl, geïnspireerd door de geïdealiseerde menselijke figuren in de klassieke Griekse beeldhouwkunst.

Van dezelfde kunstenaar

Artwork Image

Aristide Maillol

Deze vrouw lijkt zich niet bewust van haar omgeving. In zichzelf gekeerd zit ze stil, schijnbaar onbewogen. We komen niet zomaar te weten wat er onder het oppervlak speelt. Ze verpersoonlijkt dan ook de kalmte van een quasi omsloten zee met bijna geen getijden: de Middellandse Zee. Haar zittende houding, evenwichtig opgebouwd uit driehoeken, benadrukt de rust in deze sculptuur.

Dit kunstwerk op de kaart

Navigeer eenvoudig naar La rivière van Aristide Maillol en voeg het toe aan je geplande route.